Mihaela Bilic ne învață ce înseamnă să mâncăm sănătos! Greșeli pe care le facem frecvent și mituri în alimentație demontate
Mihaela Bilic ne învață ce înseamnă să mâncăm sănătos! Iată care sunt greșelile pe care le facem frecvent și mituri în alimentație demontate.
„Ce înseamnă să mănânci sănătos?
Sa mănânci sănătos înseamnă in primul rând sa mănânci in functie de senzatiile alimentare (foame, sațietate). Înseamnă sa mănânci intuitiv (in functie de apetit, pofte) si nu in ultimul rând sa nu ai tabu-uri alimentare (alimente interzise).
Mâncarea sănătoasa nu înseamnă mâncare dietetică, dimpotrivă: tot ce e gras e sănătos, de la unt la ciocolată. Noi, oamenii, creștem din grăsime, nu din apă si frunze!
Tot mâncat sănătos înseamnă când te bazezi pe cele 5 simturi cu care este dotat corpul (văz, auz, miros, gust, atingere) atunci când evaluezi mâncarea, nu pe deciziile si informațiile rationale ale minții. Mintea nu simte, ea are doar gânduri si idei care sunt usor de manipulat si de influențat, corpul in schimb nu poate fi păcălit. Si dacă ceva ne place cu adevarat, înseamnă ca e sănătos si ne face bine.
Cat despre program si numar de mese, fiecare e liber sa decidă ritmul care i se potriveste. Silueta este rezultatul echilibrului dintre cantitatea de mâncare consumată și cheltuielile organismului. Fiecare individ are un buget de calorii în care trebuie să se încadreze, unii sunt mai “bogați”, alții mai “săraci”… Mâncatul peste buget duce la îngrășat. Iar dacă avem kilograme in plus, nu înseamnă că mâncăm nesănătos, ci doar că mâncăm prea mult!!”, scrie Mihaela Bilic pe Facebook.
Cum să scapi de mâncatul pe sistem nervos
„Mâncați de stres sau emoțional? E normal!
Mâncatul emotional nu se învață, este înnăscut si ține de instinct. Natura ne-a creat pe relatie mâncare = stare de bine, deci e normal ca mâncarea sa ne hrănească, dar să ne și linistească, să ne facă fericiți. Abia in momentul in care mâncarea nu mai produce această stare de bine se cheamă ca avem o problemă, persoanele care nu se mai pot bucura de mâncare au cu siguranță un dezechilibru psiho-emotional.
E normal sa mâncăm de foame si e normal sa mâncăm emoțional (de bucurie sau de suparare). Însă a ști sa faci diferenta dintre ele este o chestiune de autocunoastere. Iar a găsi metode/elemente nealimentare capabile să-ți dea o stare de bine, tot de autocunoastere ține.
E nevoie să învățăm sa ne cunoastem, sa ne acceptam cu bune si rele, să știm cum sa avem grija de noi, sa ne apărăm, sa ne echilibrăm, sa neutralizam răul din viața noastra altfel decât cu mâncare. Nu este o problemă dacă mănânci emoțional, raportul corect este 80% de foame, 20% emoțional. Problema apare atunci când mănânci emoțional mai des decât de foame.
În lipsa altor elemente care sa ne aducă plăcere, bucurie, emoție si stare de bine, mâncarea va ramâne metoda cea mai eficientă si la îndemână pentru a neutraliza si anestezia durerea, tristetea si nefericirea. Da, stresul si nervii îngrașă. Ține doar de noi sa găsim altă rezolvare înafară de mâncare!”, completează Mihaela Bilic pe Facebook.
Ce sfaturi dă Mihaela Bilic despre cum slăbim cu ajutorul postului intermitent?
Mihaela Bilic, sfaturi despre cum slăbim cu ajutorul postului intermitent! Medicul nutriționist și prezentatoarea emisiunii „Doctor de bine”, de la Pro Tv, a explicat pe înțelesul tuturor, in exclusivitate pentru CIAO.RO, cea mai în vogă practică din ultimul timp. Postul intermitent, cunoscut sub numele de „intermitent fasting”.
Acest stil alimentar alternează perioadele de post negru cu cele de alimentație normală. Cel mai frecvent se practică metoda 16/8, care înseamnă să nu mănânci nimic timp de 16 ore. Iar în restul de 8 ore rămase să ai două mese principale. Există și alte tipuri, cum ar fi postul negru ținut timp de 24 de ore, una sau două zile pe săptămână, dar și metoda 5 cu 2: 5 zile pe săptămână mâncăm normal, iar două zile mâncăm puțin, maximum 500-600 kcal pe zi.
Postul intermitent este un regim flexibil și ușor de urmat deoarece fiecare persoană poate să găsească tipul și ritmul care i se potrivesc. În esență, acesta presupune două mese principale pe zi, consumate la o distanță de 6-8 ore una de cealaltă, fără gustări între mese. Putem face din acest stil alimentar un obicei fiindcă nu are riscuri, ci doar beneficii. Citește continuarea aici.